Арабські Емірати – погляд із середини
Робота в Еміратах (ОАЕ). Шляхи отримання контракту, види працевлаштування та отримання візи. Медицина, житло та кредитування в ОАЕ

Арабські Емірати – погляд із середини

2017-07-06
(0) Рейтинг статьи: каждый клик помогает нам становиться лучше.
Для нас это крайне важно!!!
ОАЭ
logo

Про роботу та життя в ОАЕ (Об’єднані Арабські Емірати) склалося чимало стереотипів. В цій статті спробуємо спростувати чи підтвердити чимало з них.

Информационная

Про роботу та життя в ОАЕ (Об’єднані Арабські Емірати) склалося чимало стереотипів. В цій статті спробуємо спростувати чи підтвердити чимало з них. Формувати відповіді допомагала активна частина української громади Еміратів (об’єднана групою в мережі Фейсбук), записав і звів докупи – Тарас ВАЩУК.

Обєднані Арабські Емірати корисні для українців у першу чергу через те, що працевлаштуватися там можна ОФІЦІЙНО, а часто навіть ЗА СПЕЦІАЛЬНІСТЮ, використовуючи український диплом та досвід (диплом потрібно легалізувати у відповідності до законів ОАЕ для роботи за спеціальністю). По друге, це хороша можливість побудувати кар’єру в країні, де є соціальне та медичне страхування, а правильно складений контракт може захистити працівника. По-третє, зарплатня в ОАЕ порівняно досить висока, тож якщо вести скромний спосіб життя – можна відкласти непогані суми для відкриття власної справи, придбання житла тощо. Або ж (якщо не потрібно суттєво заощаджувати) – насолодитися життям в одному з сучасних див світу: працювати й проживати в місті біля моря, в новомодному мультикультурному Вавилоні зі всіма можливими принадами та розвагами. Емірати – мусульманська країна з жорсткими законами, однак водночас це і туристичний край, тож стиль життя відповідає якраз туристичному мегаполісу.
Напевно єдина умова, яка не підлягає обговоренню – знання англійської мови. Звичайно, все залежатиме від вас та інтерв’ю з роботодавцем, але… Якщо ваш рівень нижче середнього на розмовному рівні (тобто ви важко висловлюєте власну думку, не розумієте половини з того, що вам говорять англійською) – хорошу роботу знайти буде дуже важко (враховуючи, що світова криза дісталася в деяких аспектах і до Еміратів, і компанії піднімають планку для робітників, знижуючи при цьому оплату і бонуси). Тож особиста порада – підтягуйте англійську хоча б до рівня intermediate, або сушіть сухарі й готуйте валеріанку…

Як знайти роботу в Еміратах

Пошук роботи може проходити за двома сценаріями. Перший – ви шукаєте вакансії чи агентства по працевлаштуванню в інтернеті (є чимало вакансій за ключовими словами або ж арабських рекрутингових безкоштовних сайтів – рекрутинг в ОАЕ поза законом) чи в соцмережах (фейсбучна група Українці в Еміратах об’єднала вже 8 тисяч членів, тож є «білі» й «чорні списки» та дружні консультації з більшості тем).

Віза в ОАЕ

Подаєтеся на певну вакансію онлайн або дозволяєте агентству шукати вам роботодавця. Часто в Києві проходять співбесіди, на які приїжджають менеджери компаній ОАЕ – агентства викликають кандидатів й там вже ви показуєте себе. Рідко існують інтерв’ю скайпом. За підсумками інтерв’ю вам відсилають пропозицію про роботу (job offer), де вказані умови контракту. За законами ОАЕ роботодавець мусить згодом прислати працівнику офіційний job offer, завірений у держ структурах, білет на літак і РОБОЧУ ВІЗУ. Однак в кризові часи часто трапляється таке, що роботодавець ставить інші умови – приїхати за туристичною візою на випробний термін (це незаконно і хоча часто люди погоджуються на таке – але залишаються абсолютно незахищеними). Українські агенства беруть від 500 доларів, є й такі, що не вимагають від кандидата грошей, адже працюють на контрактах в компаніях. Однак давати цю суму слід ЛИШЕ ПІСЛЯ ОТРИМАННЯ КОНТРАКТУ Й ВІЗИ, або ж з першої зарплатні.

Другий варіант – ви берете сухарі, валеріанку, десь 2-3 тисячі доларів і приїжджаєте на нашу розжарену сковорідку (в Дубай чи Абу-Дабі) – шукати роботу на місці. Все те ж саме, що й у першому варіанті, але ви маєте ширший вибір фірм (не кожна ж буде їздити по світу й набирати персонал). Витрати досить високі на переліт, візу (на один чи три місяці), продивання (від 300 доларів у місяць), транспорт та харчування. Крім того, не варто попадати в «мертвий сезон» - в перші два місяці літа не набирає майже ніхто, взимку – з середини грудня десь до середини лютого. Завжди варто читати умови job offer, консультуватися з досвідченими людьми, адже є підводні камені, про які можна писати книгу (адже є різні типи компаній, які працюють за різним законодавством). Щодо термінів прийому на роботу, то все коливається від двох тижнів до 3 місяців. Однак, якщо ви бажаєте зайти в ОАЕ ПРАВИЛЬНО без мігрені й ризиків – дочекайтесь робочої візи (відкривається на 2 або 3 роки) й контракту. Підготуйте всі необхідні документи й довідки, почитайте хоч щось про країну та її закони. І легалізуйте диплом – адже якщо знадобиться міняти роботу – це вже буде однією з необхідних умов.

Види робіт для працевлаштування в Об'єднаних Арабських Еміратах

В ОАЕ можна потрапити як на непрофільну роботу, так і за спеціальністю. Для другого варіанту потрібен легалізований диплом бакалавра або магістра (бажано з додатком, де вказані оцінки – легалізація робиться в Києві – без додатку в районі 2 тисяч грн., з додатком - 4), хороша англійська, досвід роботи (додатковий плюс – якщо досвід є і за кордоном). В деяких випадках просять атестати IELТS чи ТОЕFL, або ж вимагають пройти на місці додаткову атестацію, тренінги чи сертифікацію у тій сфері (лікарі, інженери, іноді вчителі та нафтовики). Щодо супер пупер висококваліфікованих робітників - ті ж вимоги, що вказані до кваліфікованої праці. Є специфіка регіону - тут програмісти отримують не багато, бо є індуси, лікарі - також (плюс мусять проходити тут сертифікацію), плюс англійська має бути на високому рівні. А от нафтовики, еодезисти, спеціалісти в авіаційній сфері та мореплавстві почувають себе добре - їхня робота оцінюється високо. Топ менеджерів та генеральних директорів запрошують переважно європейських - тут це британці, австралійці тощо - пробитися з українським досвідом - нереально. Хоча є в Еміратах українці, котрі будують тут кар’єру 10-15 років і мають посади керівників департаментів. Окрема тема – відкриття власних компаній в Еміратах. Якщо у вас серйозний стартап, або ходовий якісний товар, що вже себе зарекомендував – Емірати можуть бути для вас хорошим ринком.

Для непрофільної роботи (білі люди не можуть працювати прибиральниками і дуже рідко - хаускіперами) потрібна середня англійська, хороше здоров’я, позитивне ставлення до всього на світі й трошки удачі. З непрофільної роботи найпоширеніший, але найтяжчий шлях починати кар’єру в Дубай – різні посади в готелях (перелік – на будь-якому сайті). Низька зарплата (від 500-700 доларів хоча й з проживанням, харчуванням, транспортуванням та уніформою), часто погані умови житла, зв’язані руки жорсткими умовами контракту (часто з виплатами компенсацій чи заборонами на роботу в готельній сфері на пів року), робота понаднормово, яка не оплачується. Деколи компанії відбирають в робітника паспорт (видаючи, щоправда натомість резидент карту): це не законно, але якщо правильно подати запит – паспорт вам повернуть. З іншого боку – готельний досвід це хороша школа й загартування до непростих умов та мультикультурного середовища. Рік в хорошому готелі Дубай – це вже показник.

Трохи легший шлях – магазини, робота продавцем: одяг, біжутерія, взуття, парфуми, косметика, електроніка тощо. Оскільки Дубай також є центром регіону в плані шопінгу, тож роботи вистачає. Зарплати «голі» 4500-5500 дірхам для початку (це в районі 1.5 тисяч доларів). Компанії не надають нічого, лише візу і медичне страхування (тут вони обов’язкові). Графік роботи – від 9 годин в день (година на обід), один вихідний (мінімум 48 годин в тиждень), овертайми платять не всі компанії, але залишатися на пів години чи годину довше вимагають – для організації справ у магазині. Відпустки стандартні у всіх за законом – один безплатний білет додому і 30 днів. Ще одна робота, що пов’язана з продажами продаж та оренда авто та Real Estate (продаж та оренда квартир). Колись над перспективні галузі також переживають не найкращі часи. Лише найпотужніші компанії пропонують задовільну базову зарплату (4-8 тисяч дірхам) і комісійні від можливого продажу. Однак більшість працюють лише на комісії, без ставок. Та і в найбільші компанії пробитися непросто: вимагають блискучу англійську, свою базу даних, досвід в прямих продажах чи продажах нерухомості. Часто звільняють співробітників (за невиконання планів), не підписують проходження випробного періоду. До речі, більшість контрактів передбачає захист працівника від скорочення (якщо звільнення не з вини працівника – компанія виплачує компенсацію – 2 місячну базову зарплату).

Третій шлях для удачливих – офіси, тур фірми, салони краси. Роботу секретарями чи працівниками рецепцій пропонує чимало компаній. Переважно ці посади для дівчат. Робота не важка, але в зв'язку з кризою потрапити на неї непросто, зарплати голі від 4000 дірхам (1100 доларів), компанії намагаються віддавати перевагу кандидатам з готовими візами (хазбенд візи), щоб не витрачати на паперову роботу. Туристичні фірми шукають представників та гідів, знову ж таки – віддають зараз перевагу тим, в кого є досвід арабських країн або база даних клієнтів. Туризм переживає не найкращі часи, тому в тур фірмах скорочують видатки й скорочують відповідно працівників. Салони краси набирають спеціалістів з мейкапу, манікюру, перукарів тощо. Зарплати також починаються з 1 тисячі доларів.

Найбільша удача для непрофільного працівника – потрапити до великої компанії з державним капіталом. Це авіакомпанії Emirates, Etihad, Fly Dubai, Air Arabia, робота в аеропорту DXB, морських портах, Emaar Group (широкий спектр компаній від нерухомості до обслуговування шопінг молів) тощо. Ставки стюардес перевищують 2 тисяч доларів, вони мають хороший соціальний пакет. Ставки наземного персоналу та customer service representatives (інформаційні служби, кол центри, гіди, хостеси) отримують від 5 тисяч дірхам з хорошою соціалкою.

Варто згадати й людей, котрі їдуть в Емірати фрілансити на тур візах (від 1 до 3 місяців). Це незаконно, але декого це не зупиняє – підробляють фотографами, візажистами, моделями, аніматорами, акторами тощо. Вони ніяк не захищені соціально й роблять це на свій страх і ризик. Згодом часто влаштовуються на роботу офіційну.

Загалом якщо компанія влаштовує вас офіційно – вона висилає квитки й візу, зустрічає в аеропорту, транспортує до готелю (часто на перший час вас селять в готелі, щоб ви змогли самі зрозуміти, яке вам вибирати житло). Часто компанії надають житло. Іноді його якість задовільна, але часто буває, що це ліжкомісце в кімнаті на 4 людей, де проживають різні раси та культури, й українцям так жити не підходить. Якщо відмовляєшся від житла – компанія платить певну щомісячну компенсацію, якої на жаль, не вистачить навіть щоб зняти таке ж саме за якістю житло (тобто треба додавати якісь кошти, щоб жити в кращих умовах).

Житло в Еміратах

Квартирне питання найболючіше в Еміратах. Якщо потрібна окреме житло – доведеться підписувати договір оренди на рік. Студія (приміщення на 30-50 квадратів, де твоє ліжко розміщується між кухнею і пральною машиною) коштуватиме від 10 до 20 тисяч доларів у рік. – в залежності від району проживання, близькості до метро, інфраструктури в будівлі та віддаленості від центру. Тому на перших порах робітники шукають собі або окрему кімнату з власною ванною (від 1 тисячі доларів у місяць), або ж кімнату на двох (ліжко місце від 400 доларів), чи на трьох (від 350 доларів). Власники квартир беруть переважно завдатки, тож попереджувати про переїзд слід за місяць до переїзду.

Українська громада

Для українців наразі акліматизуватися в Еміратах трохи легше, ніж скажімо років 5-10 тому. Консульство й Посольство працює на належному рівні. Для роз’яснення спорів існують і державні структури, до яких, щоправда, варто звертатися в крайніх випадках. Є чимало груп в соцмережах за інтересами, для взаємодопомоги, для обміну інформацією, пошуку роботи, квартир тощо. Приміром група Українці в еміратах у Фейсбуку об’єднала вже 8 тисяч експатів (офіційно українців в ОАЕ понад 15 тисяч), також злагоджена громада функціонує в Абу Дабі.

Крім допомоги в нагальних питаннях ми проводимо чимало культурних, спортивних заходів та інтелектуальних заходів (клуб по грі в мафію «Козак» вже має офіційний статус і занесений в міжнародний рейтинг), майстер класів для дітей та дорослих, святкуємо державні та релігійні свята, функціонує недільна українська школа, донедавна український грекокатолицький священник проводив служби в церквах українською мовою та багато іншого.

Податки в ОАЕ, медицина та кредитування

Емірати – країна без податків. Однак із 2018 року вводиться податок 5%, який заторкне більшість верств населення. Простіше кажучи, більшість товарів та послуг подорожчають. Однак і нині державні структури часто виставляють досить високі тарифи за кожну довідку і кожен візит. Дорогі й лікарі, адже страховка не завжди покриває всі ліки й випадки. Візит до лікаря за страховкою – 15 доларів, якщо потрібен відгул – ще 15 доларів. Якщо без страховки – 100 доларів. Клініки загального страхування часто значно гірші за приватні, тож аби отримати справді висококваліфіковану допомогу люди звертаються до приватних клінік зі світовим ім’ям й платять зі своєї кишені.
Робоча віза передбачає отримання резидент карти Еміратів. Однак громадянство тут не отримаєш НІКОЛИ. Ти в Еміратах або турист, або коли маєш робочу візу.
Банк тобі вибирає або компанія (має контракт), або вибираєш собі сам в залежності від твоїх преференцій (кредитна картка з великим лімітом, можливість кредиту на машину чи особистого кредитування, акції по оплаті картою тощо). В еміратах дуже низькі ставки по кредитах – від 2 до 10%. Дешеві авто, дешевий бензин (40 центів за літр мустанга 95), однак дорогі техобслуговування, техогляд, страховка і штрафи (від 100 доларів за викинутий у вікно недопалок). Умова кредитування особистого доступна лише після проходження випробного періоду в компанії (3-6 місяців).

Виховання та навчання дітей в Еміратах

Крім квартирного питання, дуже дорого обходиться вчити і забезпечувати дітей. Плата за навчання в дитсадку чи початковій школі коливається від 10 до 20 тисяч доларів за рік. І це лише саме навчання – без витрат на книги, транспортування, уніформу та харчування!!! Недешеві й гуртки та власне навчальні матеріали, послуги няні обійдуться мінімум в 1 тисячу доларів щомісячно, не враховуючи витрат на візу (2-3 тисячі доларів). Тож для сімейного благополуччя часто обом членам подружжя доводиться тяжко працювати. Освітня галузь також дуже різношерста. Хоча дипломи видаються американського чи британського зразку (дають можливість вступати у коледжі закордоном), але сама методика може бути як сучасна, так і дуже примітивна, для галочки. Не дуже розвинений дитячий спорт і музична освіта.
Сподіваємось, стаття відкрила для Вас країну з різних ракурсів. Це не остання публікація про ОАЕ. Тому слідкуйте за оновленням.

Сайт Stranier висловлює велику подяку нашій спільноті в Еміратах, яка допомагає співвітчизникам об'єднавшись в групу facebook Українці в Еміратах та особисто Тараса Ващука за надану інформацію та написання статті

Комментарии

Популярные статьи

blog-img

Работа в Норвегии на рыбзаводах для жителей Украины

Рыбная промышленность – одна из крупнейших отраслей норвежской экономики. Экспорт рыбы и морепродуктов приносит огромный доход государству, поэтому власти предпринимают все меры для развития и процветания данной индустрии. За счет такой масштабности, в стране Норвегия работа на рыбной фабрике есть всегда. Многие вакансии доступны и для иностранцев.

blog-img

Возможно ли украинцам найти работу в Чехии без посредников

Мотивы для трудоустройства в другом государстве у каждого свои. Кто-то из украинцев рассматривает Чехию, как страну для временных заработков, кто-то же в перспективе планирует получить пмж. Работа в Чехии без посредников интересует тех соискателей, которые по ряду причин не хотят обращаться к третьим лицам и оплачивать их услуги.

blog-img

Условия и перспективы работы на Аляске

Аляска – самый крупный по площади штат северо-запада США. Полуостров поражает удивительной природой, живописными пейзажами и ландшафтами, обилием видов животных и своей колоритной культурой. Работа на Аляске дает возможность пожить в этом красивейшем уголке планеты, а также заработать неплохие деньги.

blog-img

Работа на нефтяных платформах в Норвегии

Нефтедобыча, которая ведется на вышках и буровых платформах играет важную роль в развитии норвежской экономики. Более 30% от всего экспорта Норвегии приходиться именно на нефтедобывающую отрасль. Норвежские нефтедобывающие компании заинтересованы в привлечении высококвалифицированных специалистов и обслуживающего персонала, поэтому работа в Норвегии на нефтяных платформах есть для всех соискателей, соответствующих заявленным требованиям работодателя.

blog-img

Иммиграция в Швецию из Украины

Швеция – благополучное европейское государство с качественным уровнем жизни, соцстандартами и сильным инновационно-техническим потенциалом. В 1995 году Швеция вошла в состав Евросоюза. Иммиграция в Швецию привлекает многих желающих сменить страну проживания, в том числе и украинцев.

blog-img

Как найти работу на ферме в Дании (+видео с места работы)

Работа в Дании на фермах – это еще одна возможность потрудится в другой стране, познакомиться с ее культурой, традициями и особенностями менталитета местного населения. В среднем в отрасли сельского хозяйства можно зарабатывать от 950 до 1200 евро ежемесячно (после вычета обязательных налоговых платежей и затрат на питание и проживание).

blog-img

Работа в Китае для парней: где и как искать работодателя

Специфика рынка труда в Китае заключается в практически полном отсутствии предложений для иностранцев без профильного образования, квалификации и знания языка. Собственной дешевой рабочей силы этой густонаселённой стране достаточно с лихвой.

blog-img

Как музыканту найти работу в Китае

«Хорошо поработал – хорошо отдохни» - этой фразой можно охарактеризовать темперамент большинства жителей Поднебесной. В Китае часто организовывают масштабные развлекательные мероприятия. Местные жители и туристы с удовольствием ходят на концерты и любят мировую и западную поп-культуры. При желании, работа для музыкантов в Китае найдется всегда.

Вы успешно подписались

ок
На сайте используются файлы «cookies», чтобы улучшить работу и повысить эффективность сайта. Продолжая использовать наш сайт, Вы даете согласие на обработку файлов «cookies».